DE TRAINING


Een compleet trainingsprogramma voor zorgprofessionals.
Waarom Flink! training?
Tijdens ons werk als begeleider en/of behandelaar zagen we dat mensen met een (lichte verstandelijke beperking vaak onzeker over zichzelf zijn en dat hun zelfbeeld maar zelden overeenkomt met wat zij écht kunnen. De al bestaande trainingen, methodes en oefeningen die wij in het werkveld tegenkwamen waren zelden gericht op de doelgroep met een lichte verstandelijke beperking. Ze sloten te weinig aan bij het sociaal-emotionele ontwikkelingsniveau van de deelnemers, of het tempo lag te hoog.
Dit heeft ons gemotiveerd om de Flink! training te ontwikkelen: een echte doe-training met
ervaringsgerichte oefeningen die zo veel als mogelijk aansluit bij de beleving en de ervaringen van de deelnemer:
“Ik heb geleerd dat ik aan moet geven als iets mij niet lukt. Door de gesprekken en oefeningen voel ik mij zekerder en laat ik meer van mij horen. Ik kom ook meer voor mijzelf op.”
Voor wie is Flink!?
Flink! richt zich op (jong)volwassenen vanaf 14 jaar met een lichte verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid (IQ 50-85) met een hulpvraag op het gebied van sociale weerbaarheid. Belangrijk is dat zij:- Een besef hebben of kunnen ontwikkelen van een eigen identiteit
- Hun gedachten en gevoelens via taal kunnen uiten
- Zich kunnen inleven in de gevoelens en gedachten van een ander
- Onderscheid kunnen maken tussen een gedachte en gevoel als iets van binnen en de realiteit
- Zich een beeld kunnen vormen van de eigen en andermans sterke en zwakke kanten
- Een intern geweten laten zien of het begin van de ontwikkeling hiervan.
Flink! training 2.0!
In de 7 succesvolle jaren van ontwikkelen, trainen en ervaren hebben we samen met de deelnemers en hun omgeving een schat aan inzichten gekregen. Het heeft ons er in 2024 toe bewogen om het trainingsprogramma grondig te updaten, zowel qua inhoud als qua vormgeving. Vanaf eind 2024 is onze Flink! training versie 2.0 te bestellen via deze website.De Flink! training bestaat uit 3 modules:

In module 1 werkt de deelnemer aan het vergroten van het lichaamsbesef, lichaamsbeeld en ik-besef. Het zelfbewustzijn is de basis. Van daaruit bouwt Flink! in een logische volgorde verder aan ego-sterkte en sociale weerbaarheid. Lichaamsbesef ontwikkel je door je lichaam te ervaren en zintuiglijke prikkels te ondergaan. Als je niet weet hoe je lichaam eigenlijk functioneert, kun je ook geen onderscheid maken tussen wat prettig voelt en wat niet prettig voelt. Pas in tweede instantie wordt in relatie tot lichaamsbesef een appèl gedaan op de reflectieve vermogens.

In module 2 staan het gevoelsleven en de emotiebeleving
centraal. De module start met het herkennen van de basisemoties: blij, bang, boos en verdrietig. Daarna gaan verschillende oefeningen en opdrachten in op het (her)kennen van andere emoties. De deelnemer ontdekt hoe je verschillende emoties bij een ander kunt herkennen en dat er verschil in de beleving van emoties kan zijn. In de module is ook aandacht voor wat emoties (fysiek) met je kunnen doen en hoe je emoties kunt uiten en hoe je ermee kunt omgaan.
Modules 1 en 2 dragen bij aan het vergroten van zelfbewustzijn en ego-sterkte. Door de
voortdurende aandacht voor positieve aspecten, eigenschappen en vaardigheden van de
deelnemer hebben module 1 en 2 een ego-versterkende werking. Als het ‘ik-besef’ goed
ontwikkeld is, ervaart de persoon dat hij invloed heeft op zijn omgeving. Dat is belangrijk
voor een positief zelfbeeld.

Doel van module 3 is het vergroten van de sociale weerbaarheid van de deelnemer. We maken daarbij gebruik van de inzichten en vaardigheden uit module 1 en 2. Module 3 kan zowel individueel als in een groep aangeboden worden.
Een individuele training biedt meer ruimte om aan de persoonlijke doelen van de deelnemer te werken. Tijdens een
groepstraining kunnen de deelnemers op een positieve manier van elkaar leren. Daarnaast kunnen deelnemers in een groepstraining oefenen met sociale interacties. Daarnaast kunnen deelnemers in een groepstraining oefenen met sociale interacties.
Train-de-trainer
Trainerspakket met ondersteunende materialen
- Tas voor trainer en tasje voor deelnemer
- Map voor thuisopdrachten voor deelnemer
- Set praatplaten
- Doosje met foto’s van verschillende zintuigen
- Flink!-DVD
- Flink!-kwaliteitenspel
- Notitieblokje
- Zes ansichtkaarten
- Poster ‘IK BEN FLINK!’

